

C2G2UNE-2.2

In-depth briefing and workshop with UN Environment Programme on

Governing Solar Geoengineering and Carbon Removal

Conference Room 13, United Nations Office at Nairobi, Kenya Wednesday 23rd May 2018, 08:30 – 12:30

AGENDA

08:30–08:40	Welcome and introduction (10 mins) Janos Pasztor (Executive Director, C2G2)
08:40–08:45	Background and context: Climate change (5 mins) Wenjian Zhang (Assistant Secretary General, WMO)
08:45–09:45	"To Tech or Not To Tech": A game on technology, science and governance (60 mins) An interactive session exploring options for managing climate risks. Nicholas Harrison (Senior Programme Manager, C2G2)
09:45–10:15	 What are Solar Geoengineering and Carbon Removal? (30 mins) Solar Geoengineering: Technologies and techniques; State of development; Future prospects; Douglas MacMartin (Cornell University)
	 Carbon Removal: Technologies and techniques; State of development; Role in IPCC scenarios; Future prospects; Speaker TBC (TBC);
10:15–10:25	Civil society considerations on governance (10 mins) Stephan Singer (Senior Adviser, CAN)
10:25–10:35	Considerations for governance (10 mins) Arunabha Ghosh (Executive Director, CEEW)
10:35–10:45	How to get the governance we need (10 mins) What current international governance is relevant? What future governance is needed? How might we get there? Janos Pasztor (Executive Director, C2G2)
10:45–11:15	Question and answers session with the panel (30 mins)
11:15–12:15	Breakout session (60 mins) Participants discuss in small groups what issues and questions this raises for their country, region, organisation.
12:15–12:30	Concluding comments (10 mins) Janos Pasztor (Executive Director, C2G2)
12:30	Lunch provided