



C2G2UNE-1.2

Briefing to United Nations Environment Programme Committee of Permanent Representatives on

Governing Solar Geoengineering and Carbon Removal

Conference Room 4, United Nations Office at Nairobi, Kenya Tuesday 22 May 2018, 09:30 – 11:30

AGENDA

09:30–09:40	Welcome and opening remarks (10 mins) ☐ Jorge Laguna-Celis (Secretary of Governing Bodies, UNEP) ☐ Janos Pasztor (Executive Director, C2G2) ☐ Jian Liu (Chief Scientist, UN Environment Programme)
09:40–09:45	Background and context: Climate change (5 mins) Wenjian Zhang (Assistant Secretary General, WMO)
09:45–09:50	Background and context: Geoengineering governance (5 mins) Why Geoengineering? Why now? Key actors and actions underway (research/government)? Why this is a key emerging issue for UN Environment Assembly? Janos Pasztor (Executive Director, C2G2)
09:50–10:00	 What are Solar Geoengineering and Carbon Removal?(10 mins) Solar Geoengineering: Technologies and techniques; State of development; Future prospects; Douglas MacMartin (Cornell University)
	 Carbon Removal: Technologies and techniques; State of development; Role in IPCC scenarios; Future prospects; Speaker TBC (TBC);
10:00–10:30	Considerations for international governance (30mins) Brief overview of key governance elements followed by panellist reactions from different perspectives (Biodiversity, Civil Society, Humanitarian): Arunabha Ghosh (Executive Director, CEEW) David Cooper (Deputy Executive Secretary, CBD Secretariat) Stephan Singer (Senior Adviser, CAN International) Pablo Suarez (Director, Red-Cross-Red-Crescent Climate Centre)
10:30–10:40	How to get the governance we need? (10 mins) What current international governance is relevant? What future governance is needed? (research/deployment) How might we get there? Janos Pasztor (Executive Director, C2G2)
10:40–11:30	Questions from the Committee (50 minutes) Open for questions from committee members