

Carnegie Climate Geoengineering Governance Initiative



C2G2UNE-1.4

## Briefing to United Nations Environment Committee of Permanent Representatives on

## Governing Solar Geoengineering and Carbon Removal

Conference Room 4, United Nations, Nairobi, Kenya Tuesday 22 May 2018, 09:30 – 11:30

## <u>AGENDA</u>

| 09:30–09:40 | <ul> <li>Welcome and opening remarks (10 mins)</li> <li>Janos Pasztor (Executive Director, C2G2)</li> <li>Jian Liu (Chief Scientist, UN Environment)</li> </ul>  |
|-------------|--|
| 09:40–09:5  | Background and context: Climate change (5 mins)<br>Wenjian Zhang (Assistant Secretary General, WMO)  |
| 09:45–09:50 | <b>Background and context: Geoengineering governance</b> (5 mins)<br>Why Geoengineering? Why now? Key actors and actions underway<br>(research/government)? Why this is a key emerging issue for UN<br>Environment Assembly? <b>Janos Pasztor</b> (Executive Director, C2G2)   |
| 09:50–10:00 | <ul> <li>What are Solar Geoengineering and Carbon Removal?(10 mins)</li> <li>Solar Geoengineering: Technologies and techniques; State of development; Future prospects;</li> <li>Douglas MacMartin (Cornell University)</li> </ul>   |
|             | <ul> <li>Carbon Removal: Technologies and techniques; State of<br/>development; Role in IPCC scenarios; Future prospects;<br/>Sabine Fuss (Mercator Research Institute);</li> </ul>  |
| 10:00–10:30 | <ul> <li>Considerations for international governance (30mins)</li> <li>Brief overview of key governance elements followed by panellist reactions from different perspectives (Biodiversity, Civil Society, Humanitarian):</li> <li>Arunabha Ghosh (Executive Director, CEEW)</li> <li>David Cooper (Deputy Executive Secretary, CBD Secretariat)</li> <li>Stephan Singer (Senior Adviser, CAN International)</li> <li>Pablo Suarez (Associate Director, Research and Innovation, Red-Cross-Red-Crescent Climate Centre)</li> </ul> |
| 10:30–10:40 | <b>How to get the governance we need?</b> (10 mins)<br>What current international governance is relevant? What future<br>governance is needed? (research/deployment) How might we get<br>there? <b>Janos Pasztor</b> (Executive Director, C2G2)  |
| 10:40–11:30 | <b>Questions from the Committee</b> (50 minutes)<br>Open for questions from committee members  |